Her Tebessüm Bir Zafer'dir. Zafer Kalkınma Ajansı


Neden Kütahya ?

Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde yer alan Kütahya, büyük metropol ve limanlara olan yakınlığının sağladığı coğrafi avantajı, yatırımcılara sunduğu yüksek oranlarda yatırım teşvik imkanları, 7.000 yıllık geçmişine dayanan tarihi ve kültürel zenginliği ile topraklarının yaklaşık %54’ünün kapladığı ormanları ve yemyeşil doğasıyla, iş kurmak ve rahat bir yaşam sürmek için oldukça avantajlı bir il konumundadır. Rahat ve huzurlu bir yaşam fırsatı sunan Kütahya, TÜİK tarafından yayınlanan İllerde Yaşam Endeksine göre 81 il arasında 4. sıradadır.

Kütahya Frig, Roma, Selçuklu ve Osmanlı’dan miras sayısız esere ev sahipliği yapmaktadır. Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunan “Aizanoi Antik Kenti” ve Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir üçgeninde uzanan Frig Vadisi önemli turizm değerlerindendir. Dumlupınar Şehitliği, Haymeana Türbesi (Domaniç) de benzer şekilde kültür turizminde önem arz etmektedir. İlin simgesi olan ve UNESCO tarafından onaylanmış “Çinicilik” Kütahya’da en önemli sanat dalıdır. ilin neredeyse tüm ilçelerinde farklı sıcaklıkta termal kaynaklar mevcuttur. Bunların içerisinde kış sporlarının da yapılabildiği Murat Dağı önemli bir yere sahiptir.

Kütahya’da ağırlıklı olarak toprağa dayalı (metalik olmayan mineraller) porselen, seramik, cam ve maden kimyasalları ile tekstil sanayii istihdamda yoğun sektörler arasındadır. Özellikle çini şehrin çok uzun yıllardır ülke çapında tanınmış bir zanaat koludur. Çini üretiminin gelenekselliği ilin UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olmasını sağlamıştır. Son yıllarda ayrıca otomotiv yan sanayi yatırımları hızla artmıştır. Bunun yanında makina imalatı, alüminyum metal sanayi, geri dönüşüm, ağaç sanayi ve gıda sanayi de oldukça gelişmiştir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması 2017 (SEGE) çalışmasına göre Kütahya 81 il arasında 37. sırada yer almakta olup 6 gelişmişlik düzeyi arasında 3. kademe gelişmiş illerden biridir. Kütahya, SEGE 2011 çalışmasında 38. sırada ve 4. kademe gelişmiş iller arasında yer alırken yapılan son çalışmada sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinde yükselme göstererek 3. kademe iller arasına dahil edilmiştir.

Kütahya, tarım, hayvancılık, enerji, maden, imalat sanayisi ve turizm gibi geniş bir yelpazede faaliyet gösteren pek çok firmayı bünyesinde barındırarak, ekonomik faaliyet türleri açısından çeşitlilik gösterir.

İlde, Kütahya OSB, 30 Ağustos OSB, Kütahya Seramik OSB, Gediz OSB, Tavşanlı OSB ve Kütahya Altıntaş Zafer OSB olmak üzere toplam 6 adet organize sanayi bölgesinde; porselenden kimyasal ürünlere, tekstilden otomotiv parçalarına kadar geniş spektrumda üretim yapılmaktadır. Yeni kurulan bir OSB olduğu ve henüz faaliyete başlamış bir firma bulunmadığı için Zafer OSB hariç bu OSB’lerde toplam yaklaşık 17 bin kişi istihdam edilmektedir.

Son yıllarda artan yerli ve uluslararası yatırımlar neticesinde Kütahya imalat sanayisinde önemli atılımlar gerçekleştirmiştir.

Bu doğrultuda, gittikçe artan talepleri karşılamak üzere yeni yatırım alanları oluşturulmuştur.

Kütahya’da yetişen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve mısır olmakla birlikte Şaphane’de vişne, Pazarlar’da kiraz Simav’da ise kestane üretimi ön plana çıkmaktadır. Bu ürünler aynı zamanda coğrafi işaret teciline de sahiptir.

Kütahya’nın jeotermal kaynaklar bakımından zengin olması ili (jeotermal ısıtmalı) sera yatırımları için cazip hale getirmektedir. Özellikle Simav ilçesinde seracılık faaliyetleri diğer ilçelere göre daha gelişmiş durumda olup ildeki seralar yoğun bir şekilde Simav’da yer almaktadır. Bu seralar çoğunlukla jeotermal ısıtmalı sera vasfında olup temel olarak Simav domatesi yetiştirilmektedir.

İlçenin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek, jeotermal kaynağın etkin kullanımını sağlamak, sürdürülebilir ve kaliteli tarımsal üretimi gerçekleştirmek, ilçenin kalkınmasına katkı sağlamak ve teknolojik seracılığı yaygınlaştırmak amacıyla ilçe sınırları içerisinde “Simav Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmuştur.

Sağlık turizmi ve tarih/kültür turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Kütahya’da 6’sı termal, 1’i doğal olmak üzere toplamda 7 adet turizm merkezi bulunmaktadır. İlin neredeyse tüm ilçelerinde farklı sıcaklıkta termal kaynaklar mevcuttur.  Ayrıca, Aizanoi Antik Kenti, Frig Vadisi, Dumlupınar Zafer Meydanı ve Şehitliği, Haymeana Türbesi ile diğer benzersiz tarihi yapılar sayesinde Kütahya’nın tarih turizmi potansiyeli artmaktadır.

Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın yeni üyeleri arasında yer alarak Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art) alanında yaratıcı şehir unvanını almaya hak kazanmıştır. Bu sayede Kütahya, UNESCO tarafından yaratıcı şehir olarak kabul edilen dünyadaki 295 şehirden biri olmuştur. Kütahya söz konusu Ağa zanaat ve halk sanatları dalında kabul edilen Türkiye’den ilk ve tek şehir dünyada ise 59 zanaat ve halk sanatı şehrinden biri olma başarısı göstermiştir.

Fakat yüksek turizm cazibesine rağmen il genelinde nitelikli hizmet sunan 5 yıldızlı otel bulunmamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Kütahya ilinde turizm işletme belgeli sadece bir adet 4 yıldızlı otel ve üç adet 4 yıldızlı termal otel bulunmaktadır.  

Son yıllarda yöresel ürünlere olan talep artışıyla paralel olarak coğrafi işaret başvurularında da artış yaşanmıştır. Mevcut durumda Kütahya ilinde 11 adet ürünün coğrafi işareti bulunmakta olup 8 adet ürün için başvuru yapılmıştır.

Tescilli Ürünler

*Simav El Halısı
*Tavşanlı Leblebisi
*Kütahya Çinisi
*Şaphane Vişnesi
*Kütahya Köpük Helvası
*Kütahya Cimcik Aşı
*Paşa Helvası
*Kütahya Kızılcık Tarhanası
*Kütahya Bitli Helva
*Kütahya Pazarlar Kirazı
*Gediz Güveci
 

Başvurusu Yapılmış Ürünler

*Simav Kestanesi
*Simav Eynal Domatesi
*Gediz Tarhanası
*Kütahya Aslanapa Kaz Tiridi
*Emet Pidesi
*Tavşanlı Güveci
*Gediz Höşmerimi
*Kütahya İğne Oyaları

Kütahya demiryolu, karayolu ve havayolu taşımacılığında oldukça avantajlı konumdadır.

Büyük metropol ve limanlara ortalama 3 saatlik bir mesafede bulunan Kütahya, hava yolu ile İstanbul’a 45 dakika, Avrupa’ya 3 saatlik uzaklıktadır. Kütahya en yakın limana 200 km uzaklıktadır.

İş gücü göstergeleri ve iş gücüne katılım oranları 2020 yılı itibariyle TÜİK tarafından bölgesel bazda açıklanmaktadır. TR33 Bölgesi (Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak) olarak iş gücüne katılım oranı 2020 yılında %50,5 olarak gerçekleşmiştir. Bölgede istihdam oranı ise %46,4 olarak gerçekleşirken işsizlik oranı %8,3 olarak gerçekleşmiştir. İşsizlik oranına tarım sektörü dışarıda bırakılarak bakıldığında bu oran %11,2 olmuştur. Bölge, bu göstergeler ile ülke geneline kıyasla daha iyi bir konumda bulunmaktadır.

Ayrıca ilde bulunan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde gerekli nitelikleri edinmek üzere toplamda 50 bine yakın öğrenci öğrenim görmektedir. Yüksek sayıda üniversite öğrencisi mevcudiyeti Kütahya’da işgücüne katılmaya hazırlanan nitelikli genç nüfusun payını arttırmaktadır.

Kütahya, yeraltı kaynakları bakımından Türkiye’nin zengin illerinden biridir. Önemli madenler bulunan ilde başta bor ve gümüş olmak üzere toplam 36 çeşit maden bulunmaktadır. Bor ve gümüş dışında öne çıkan diğer madenler manyezit, antimuan, krom, alunit, antimuan, bakır-kurşun-çinko, demir, manganez, manyezit, çimento hammaddeleri, feldispat, jips, florit ve kum-çakıl sayılabilir. Türkiye’de işletilen tek gümüş madeni Kütahya’da yer almaktadır.

Kütahya’daki madencilik sektörü çevre illerden farklı olarak kömür ve linyit çıkartılması alt sektöründe yoğunlaşmakta olup bu sektörde iki binden fazla kişi istihdam edilmektedir. Tavşanlı ilçesinde faaliyet gösteren Garp Linyit İşletmeleri ile TKİ Seyitömer Linyitleri İşletmesi firmaları sektörde öne çıkan tesislerdir.

İlin öne çıkan diğer madeni bordur. Dünya bor rezervlerinin %73’ü Türkiye’de, ülkemiz rezervlerinin ise %55’i Kütahya’da bulunmaktadır. Emet ilçesinde yer alan ve Eti Maden’e ait entegre tesiste borik asit üretilmektedir.

Kütahya’da enerji üretimine yönelik zengin jeotermal ve linyit yatakları bulunmaktadır.

İlde enerji üretiminde linyitin girdi olarak kullanıldığı ve önemli kapasitede üretim gerçekleştiren 3 adet termik santral bulunmaktadır. Bununla birlikte, Kütahya yenilenebilir enerji sektöründe (RES, JES ve GES) önemli potansiyele sahiptir.