Her Tebessüm Bir Zafer'dir. Zafer Kalkınma Ajansı


Sektörler

Başlıca Sektörler

Öncelikli Sektörler

Seramik ve Çininin başkenti olan ve diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektöründe (geleneksel seramik üretiminde) Türkiye’de ilk sırada yer alan Kütahya bir dünya markasıdır.

Gerek istihdam gerekse üretim ve ihracat potansiyeli bakımından ilk sırada yer alan; çini, seramik ve porselen üretimini kapsayan diğer metalik olmayan mineral ürünler imalatı sektörü ilde başat konumdadır. Bu sektörde ilde 259 işyerinde toplam 10.906 kişi istihdam edilmektedir. (SGK İstatistik Yıllıkları, 2020). Bu sektörün gelişmiş olması Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan tasarım patenti başvuru ve tescil sayılarında Kütahya’nın Bölge'de öne çıkmasını sağlamaktadır. 2016-2020 yılları arasında TR33 Bölgesinden 4.116 tasarım için patent başvurusu yapılmış olup bu tasarımların 2.478 tanesi seramik ve porselen sofra eşyası imalatından önemli markalara ev sahipliği yapan Kütahya’dandır. Yine aynı yıllar arasında 2.333 tasarım tescillenmiştir. (Türk Patent ve Marka Kurumu ve Zafer Kalkınma Ajansı Hesaplamaları)

Sanayi alanında olduğu kadar önemli bir sanat kolu olarak da çini ve seramikte binlerce yıllık geçmişe ve deneyime sahip Kütahya 2017 yılından bu yana Zanaat ve Halk Sanatları alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil olmuş yerelden ulusala, ulusaldan küresele bir yol izleyerek sektördeki bilinirliğini artırmıştır.   

Tekstil ve hazır giyim sektörü Kütahya’nın geleneksel sanayi kollarından biridir ve katma değer açısından ilde yaratılan katma değerinin %6’sına sahiptir. Bu sektör ayrıca Kütahya’da en fazla üretim değerine sahip beşinci sektördür. Buna ek olarak oluşturduğu istihdam ile işsizliğin azalmasına ve toplumun refahına çok ciddi düzeyde katkıları mevcuttur. Kütahya’da bu alanda faaliyet gösteren 31 tane firma bulunmaktadır.

 

İl’deki sanayi istihdamının %20’sini oluşturan gıda sektörü Kütahya sanayisinde önemli bir yere sahiptir.

Kütahya’da katma değer açısından önemli sektörlerden biri de kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı imalatıdır. Sektör il katma değerinin %5’ini oluşturmaktadır.

Katma değer açısından önemli sektörlerden biri olan Elektrikli Teçhizat Ürünleri İmalatı sektörü Kütahya’da hızla gelişen cazip bir yatırım alanıdır.

Otomotiv Yan Sanayi, Kütahya ilinin mevcut durumu en parlak ve potansiyeli en yüksek sektörleri arasındadır. Otomotiv yan sanayi alanında Kütahya’da üretim yapan firmaların ürettikleri katma değer Türkiye ortalamasının üzerindedir.

Özellikle, otomotive sektörünün ana merkezi olan Bursa’ya olan yakınlığı ili otomotiv yan sanayi yatırımları için cazip bir üretim üssü haline gelmiştir. Coğrafi avantajı, düşük işletim ücretleri ve yüksek oranlardaki yatırım teşvikleri ile Kütahya, OEM parçalar üreten otomotiv yan sanayi firmalarına ev sahipliği yapmakta olup yeni yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmaktadır.

Mevcut durumda, ilde faaliyet gösteren 9 firmanın 14 tane fabrikası bulunmakta, bu fabrikalarda ise toplamda 5 binden fazla kişi istihdam edilmektedir. 

Metal yapıların kesilmesi, bükülmesi ve montajı ile ara veya nihai ürüne dönüşmesine yönelik üretim yapılan sanayi kolu olan fabrikasyon metal üretimi, Kütahya’nın öncelikli sektörlerinden biridir. Katma değeri yüksek bir üretim kolu olması nedeniyle, ilin sınai kalkınması için önemli bir sektör olmakla birlikte, ilin orta-yüksek teknolojili üretime geçişi için lokomotif sektörlerden biridir. İlde, fabrikasyon metal ürünlerin imalatına yönelik, 139 firmada toplamda 2 binden fazla çalışan bulunmaktadır.

Modern malzeme bilimi yaklaşımının seramiğe uygulanmasıyla, geleneksel olarak seramiğe atfedilen özellikler üzerinde şaşırtıcı varyasyonlar sergileyen yeni malzemeler veya mevcut malzemelerin yeni kombinasyonları tasarlanmıştır. Mevzubahis seramikler, dünyanın çeşitli yerlerinde teknik seramik, ileri teknoloji seramikler ve çok işlevsel seramikler olarak da anılmaktadır. İleri seramik olarak da adlandırılan teknik seramik, en genel tanımıyla, “inorganik, metalik olmayan ve titizlikle kontrol edilen bir bileşime sahip temel olarak kristalli bir malzemedir ve kesin olarak belirtilen özellikleri veren yüksek derecede rafine edilmiş ve/veya karakterize edilmiş hammaddelerin ayrıntılı düzenlemesi ile üretilmiş bir malzemedir.” (1993 Versailles Project on Advanced Materials and Standards)

Teknik seramik alanındaki gelişmeler tüm dünyada hızlı bir şekilde devam etmekte ve elde edilen malzemeler yüksek katma değerli oluşu ve geniş kullanım alanları olması nedeniyle bu alanda yapılan yatırımlar gittikçe önem kazanmaktadır.

Kütahya sanayisinin orta-yüksek teknolojili üretim yapısına geçmesi hususunda önemli bir fırsat oluşturulan teknik seramik yatırımları, ilin mevcut yapısının verdiği sağladığı avantajlar değerlendirildiğinde oldukça avantajlı bir konumdadır. Seramik sektöründe her ne kadar geleneksel yöntemler kullanılarak üretim yapılıyor olsa da, ilin sektördeki köklü geçmişi ve bu sektördeki aşinalığı ileri teknolojili üretim yapısına geçiş için önemli bir avantaj sağlamaktadır.